Treći dan trodnevne priprave u čast Bezgrešnog začeća BDM

Biskupski vikar za kler Splitsko-makarske nadbiskupije don Zvonimir Mijić predvodio je u srijedu 7. prosinca euharistijsko slavlje trećega dana trodnevnice uoči svetkovine Bezgrešnog začeća BDM u Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu.

Nadahnjujući se na svecu dana, svetome Ambroziju, don Zvonimir protumačio je u svojoj homiliji tri osobine ovoga velikoga biskupa i crkvenog naučitelja, koja su važna i za pastire Crkve danas. Naime, sveti je Ambrozije bio čovjek plemenite ljudskosti, te mudra i odvažna srca, kaže biskupski vikar za kler. Mudar može biti samo onaj čovjek koji zna prepoznati što je dobro u životu, objašnjava on, a odvažnost znači znati odlučno stati ispred zla i jasno ukazati pred svim ljudima da to nije dobro. Svetog Ambrozija zato ljudi na carskom dvoru nisu htjeli slušati. Svejedno, on je u svojim propovijedima nastavio odvažno i mudro govoriti i ustati protiv zla.

U nastavku homilije, don Zvonimir je okupljenim bogoslovima između ostalog poručio kako njihova mudrost i odvažnost mora počivati na odnosu prema Isusu Kristu: „Taj odnos s našim Gospodinom treba izgraditi ovdje u bogosloviji – kroz sakramente, molitvu i studij – kako bi postali ono što Crkva od vas traži: da budete muškarci koje će stajati iza svojih riječi i koji će u svojim postupcima biti muževni i hrabri“.

VAŽNOST POBOŽNOSTI MARIJI

Na kraju svoje homilije, don Zvonimir je naglasio i važnost odnosa s našom nebeskom Majkom Marijom, bez kojega i odnos prema Isusu Kristu ne možemo izgraditi na ispravan način. „Gospodin naš Isus Krist, sin je Marijin. Ako nam je Isus na križu dao Mariju za majku, onda smo mi postali njezina djeca a Isus naš brat“, ističe on, te objašnjava kako se majke inače često zauzimaju i stavljaju na stranu nepravednog sina, zato jer ih vodi milosrdna ljubav i želja da se ponovno uspostave odnosi između braće. „Tako se i Marija zauzima za nas kada griješimo i gubimo odnos s našim bratom Isusom Kristom, te se stavlja između nas i Krista i obnavlja svojim zagovorom taj odnos“.

KRUNICA I VEČERNJA MOLITVA

Treći dan priprave za proslavu svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije – zaštitnice Splitske bogoslovije, nastavio se u popodnevne sate uz zajedničku molitvu krunice i svečane večernje službe, koju je predvodio đakon don Danijel Maršić, uz propovijed đakona don Igora Goleša.

Cijelu fotogaleriju možete pogledati na našoj facebook objavi.

Podijeli: