Proslava Bezgrešnog začeća BDM – zaštitnice Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu

U četvrtak, 8. prosinca, Centralno bogoslovno sjemenište u Splitu proslavilo je svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, u čast svoje nebeske zaštitnice, koja svojim majčinskim zagovorom već više od sto godina vjerno prati bogoslove CBS-a na putu prema svećenstvu. Tom prigodom, svečano misno slavlje u kapeli CBS-a predvodio je riječki nadbiskup i nekadašnji rektor splitske bogoslovije, mons. Mate Uzinić, u koncelebraciji sa šibenskim biskupom mons. Tomislavom Rogićem, šibenskim biskupom u miru mons. Antom Ivasom, provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Markom Mršom te u zajedništvu s odgojiteljima, bogoslovima, brojnim drugim svećenicima i vjernim pukom.

NADBISKUP O MARIJI

Čestitajući svima prisutnima svetkovinu nadbiskup je Uzinić istaknuo, kako nam Bezgrešna Djevica Marija može i danas biti trajni uzor vjere. „Blažena Djevica Marija savršen je primjer kako se pouzdati u Gospodina i izvršavati Njegovu volju“, kaže mons. Uzinić. Marijina bezuvjetna spremnost na služenje Gospodinu ukazuje na njezinu bezgrešnost. Obrnuto, grijeh se zapravo uvijek događa kada mi Bogu kažemo da nećemo služiti, naglasio je nadbiskup Uzinić.

HOMILIJA

Ovogodišnji propovjednik, prefekt CBS-a, đakon don Ivan Mamić, izložio je u svojoj homiliji što još dodatno možemo naučiti od naše nebeske Majke. „Blažena Djevica Marija nam treba biti uzor u tome što je bez taktiziranja i bez mudrolija uvijek spremno i beskompromisno stajala u borbi protiv bilo kojeg oblika zla i grijeha“, govori don Ivan. Ovo uključuje i svijest da borba protiv grijeha ne znači borbu protiv nas samih, drugih osoba ili određenih skupina nego protiv konkretnog zla i grijeha, uvijek pazeći na svaku osobu čuvajući dostojanstvo koje nam daje Bog jer nas je stvorio na svoju sliku i priliku.

„Blažena Djevica Marija nam daje i drugi primjer, gdje bi je svaki kršćanin trebao slijediti a to je u osluškivanju Božje volje i u poslušnosti Riječi Božjoj“, ističe on, te zaključuje: „Biti poslušan Božjoj Riječi znači biti poslušan svaki put kada čujemo Božji glas preko Svetog pisma ili preko vlastite savjesti“.

Na kraju svoje homilije, propovjednik se zapitao kako uspjeti u borbi protiv zla i u tome da budemo poslušni nadahnućima od Boga i kako je Blažena Djevica Marija u tome uspjela: „Odgovor je u tome što je svoj ovozemaljski život živjela u jednostavnosti. Jednostavnost je oprečna aroganciji i umišljenosti“, objašnjava on, te dodaje: „Jednostavnost sa sobom nosi i druge karakteristike a to su transparentnost i poniznost“. Transparentnost uključuje kretanje samo po terenu istine, a poniznost je plodno tlo u kojem može klijati duh Božji. Ovdje don Ivan navodi i riječi pape Franje, koji kaže da Duh Sveti uvijek izabire malene, koji su spremni riskirati, jer nemaju ništa što bi mogli izgubiti: „Upravo malenost vodi u velikodušnost, jer nam pomaže da idemo iznad sebe, znajući uvijek da nam veličinu daje Bog“, zaključuje on.

UTAKMICA U SVEČANA VEČERNJA

Nakon misnoga slavlja i zajedničkoga ručka, održana je tradicionalna zajednička utakmica dijecezanskih i franjevačkih bogoslova, te profesora KBF-a. Nakon utakmice su bogoslovi i odgojitelji CBS-a proslavu svetkovine priveli svome kraju uz zajedničko moljenje svečane večernje službe, koju je predvodio đakon don Renato Pudar, uz propovijed don Ivana Šeste.

Podijeli: