Proslava sv. Nikole: drugi dan trodnevnice u čast Bezgrešnog začeća BDM

Svečanim euharistijskim slavljem i procesijom, proslavljen je u utorak, 6. prosinca, blagdan sv. Nikole, u njemu posvećenoj hodočasničkoj crkvi na Marjanu. S time je ujedno i započeo i drugi dan trodnevne priprave Centralnog bogoslovnog sjemeništa u čast Bezgrešnog začeća BDM. Misno slavlje predvodio je ekonom Splitsko-makarske nadbiskupije, don Božo Plazibat, uz koncelebraciju duhovnika Centralnog bogoslovnog sjemeništa, don Mate Brečića i ravnatelja Nadbiskupskog sjemeništa, don Vedrana Torića.

Na početku misnog slavlja, don Božo Plazibat srdačno je pozdravio sve prisutne vjernike s posebnim naglaskom na djecu, čiji je zaštitnik sveti Nikola. Govoreći o svecu, don Božo je istaknuo njegovo nesebično zalaganje za siromašne i obespravljene u društvu. „U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga, i zato je na početku, prije nego što je postao biskup, želio postati pravnik“, kaže don Božo. Uz to, bio je i veoma ponizan vjernik. Toliko je imao strahopoštovanja te se osjećao nedostojnim pred biskupskom službom, da je nakon svog izabranja za biskupa najprije oklijevao i pobjegao u pustinju. No, nakon određenog vremena, ipak se vratio i prihvatio službu pastira Crkve: „Od tada je preko dana pomagao i branio sirotinju, a noći proveo moleći“.

SUSRET

Nakon misnog slavlja, program drugog dana trodnevnice nastavio se u Centralnom bogoslovom sjemeništu. Na susretu s bogoslovima don Božo je govorio o svom tridesetogodišnjem bogatom iskustvu kao svećenik, od službe odgojitelja u Nadbiskupskom sjemeništu, službe župnika u Dućama kraj Omiša i na Visokoj u Splitu, te konačno o sadašnjem iskustvu kao ekonom Nadbiskupije i ravnatelja Ustanove za uzdržavanje klera.

Osvrnuvši se još jednom na svetoga Nikolu, don Božo je uputio bogoslovima sljedeću poticajnu riječ: Kada je ovaj veliki svetac razmišljao hoće li uzeti poziv pravnika ili pak prihvatiti svećenički poziv, uvidio je da svećenički poziv znači – uz sve tegobe – puninu života. Zato jer je svećenički život najljepši život ako je je prihvaćen na ispravan način, ali ako ga čovjek kao takvog ne prihvati onda nema ništa teže“.

DRUŽENJE I KVIZ

Drugi dan trodnevne priprave završio je zajedničkim druženjem bogoslova i timskim rješavanjem prigodnog kviza iz teologije, Svetoga Pisma, povijesti i umjetnosti.

Cijelu fotogaleriju možete pogledati na našoj facebook objavi.

Podijeli: