SVEĆENIŠTVO

SVEĆENIŠTVO

„On ne zove one koji su toga dostojni, nego one koje hoće…“ Mala Terezija, Povijest jedne duše, 18.

Pitaš se koji je Božji plan s tobom? Na koji način odgovoriti Bogu na ljubav? Razmišljaš o svećeništvu? Nisi siguran koji je tvoj životni poziv? Ukoliko imaš bilo kakvih pitanja, dvojbi, ili ti je potreban razgovor, uvijek nas možeš slobodno kontaktirati. Ako trebaš pomoć pri razlučivanju poziva, tijekom cijele godine možeš doći na iskustvo boravka u bogosloviji, a postoji i nekoliko termina kroz godinu, kada organiziramo duhovne obnove o odabiru životnog poziva, koje su namijenjene svima onima koji općenito razmišljaju o svom životnom pozivu i poslanju. 

SVEĆENIČKI POZIV

Poziv na svećeništvo i posvećeni život poseban je dar Božji koji se uključuje u neprekidni naum ljubavi i spasenja koji Bog ima za svakoga čovjeka i cijelo čovječanstvo. U sveopćem pozivu na svetost ističe se posebni Božji zahvat, kojim odabire neke da izbliza slijede njegova Sina Isusa Krista i budu njegovi povlašteni službenici i svjedoci.

Svećeništvo

Gospodin slobodno bira i poziva da ga nasljeduju ljudi svih kultura i svih životnih dobi, prema nedokučivoj promisli svoje milosrdne ljubavi. Tko se može smatrati dostojnim pristupiti svećeničkoj službi? Tko može prigrliti posvećeni život oslanjajući se samo na ljudske snage?

NE BOJ SE!

Kada smo pozvani ostaviti našu sigurnu obalu i prigrliti neko životno stanje – kao što je brak, zaređeno svećeništvo, posvećeni život – prvu reakciju često predstavlja “utvara nevjerice”: nije moguće da je taj poziv za mene; je li doista riječ o pravome putu? Traži li to Gospodin upravo od mene?

Gospodin zna da temeljni životni izbor – poput braka ili posebnog posvećenja njegovoj službi – traži hrabrost. Zna pitanja, sumnje i teškoće koje ljuljaju barku našega srca i zato nas umiruje: “Ne boj se, ja sam s tobom” (Iz 41,10).

S druge strane, ako dopustimo da nas sasvim zaokupi misao o odgovornostima koje nas očekuju – bilo u bračnom životu, bilo u svećeničkoj službi – ili protivštinama koje će doći, brzo ćemo odvratiti pogled od Isusa i, poput Petra, naći ćemo se u opasnosti da potonemo. Kad nam zbog umora ili straha prijeti opasnost da potonemo, On nam pruža ruku i daje poletnost koja nam je potrebna kako bismo svoj poziv živjeli radosno i s oduševljenjem.

PRIHVAĆANJE U ZAHVALNOSTI

Dakle, i usred valova koje diže oluja, naš je život otvoren za hvalu. To je posljednja naša riječ što se tiče zvanja i želi biti također poziv da se njeguje unutarnji stav Blažene Djevice Marije: zahvalna što je Bog spustio svoj pogled na nju, predavši mu u vjeri svoje strahove i nemire, hrabro je prihvatila svoj poziv i od svog života učinila neprolaznu pjesmu hvale Gospodinu.

(Sadržaj teksta uzet je iz: Poruke pape Benedikta XVI. za 46. Svjetski dan molitve za zvanja 2009.; Poruke pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, 2020.)

Kao poticaj i ohrabrenje, predlažemo pogledati video o dvijema različitim životnim pričama na temu svećeničkog poziva: