O NAMA

O NAMA

NAŠA BOGOSLOVNA ZAJEDNICA

U našoj bogoslovnoj zajednici trenutno živi oko 40 bogoslova, koji dolaze iz 7 različitih biskupija: Splitsko-makarska nadbiskupija, Dubrovačka biskupija, Šibenska biskupija, Hvarska biskupija, Riječka nadbiskupija, Porečko – pulska biskupija, Trebinjsko – mrkanska biskupija. Uz navedene biskupije, bogoslovija pokriva i druge biskupije koje tu žele poslati svoje svećeničke kandidate.

Naša bogoslovna zajednica je jako raznolika i po rasponu godina, i po zanimanjima a i po životnim pričama koje tvore različite vrste osobnosti. Tako da nas ima onih koji su odmah nakon osnovne škole bili u sjemeništu, ima i onih koji su nam se pridružili odmah nakon srednje škole, a ima i onih koji su nakon fakulteta ili određenog životnog iskustva osjetili da ih Bog zove te su došli u bogosloviju.
S nama zajedno žive i naši odgojitelji: rektor don Đuliano Trdić, vicerektor don Franjo Frankopan Velić, te naš duhovnik don Mato Brečić.

ODGOJITELJI

DON IVAN MAMIĆ

PREFEKT

Za don Ivana Mamića (r. 1998.) iz Splita, kažu da je nakon završene Nadbiskupijske klasične gimnazije 2017. godine upisao bogosloviju. Godine 2022. nakon završenog KBF-a u Splitu, zaređen je za đakona Splitsko-makarske nadbiskupije te od iste godine obavlja i službu prefekta u CBS-u.

DON ĐULIANO TRDIĆ

REKTOR

Za don Đuliana Trdića (r. 1983.), iz mjesta Veli Brgud (pokraj Rijeke), kažu da je ljubav prema medicini (koju je prethodno završio) i teologiji, na kraju uspio spojiti i pomiriti završivši studij psihodinamske psihologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Od 2014. je zaređen za svećenika Riječke nadbiskupije i član je javnog vjerničkog društva Omnia Deo.

DON MATO BREČIĆ

DUHOVNIK

Za don Matu Brečića (r. 1980.) iz Metkovića kažu da je nakon studija povijesti i arheologije upisao filozofsko-teološki studij na Papinskom sveučilištu svetog Križa u Rimu. Za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije je zaređen 2010. godine. Nakon 4 godine boravka u župi, od 2014.-2021. godine duhovnik je Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.

SURADNICI U FORMACIJI

S. LIDIJA BERNARDICA MATIJEVIĆ

PJEVANJE

DON MARKO TROGRLIĆ

KATEKIZAM, ISPOVIJED

DON HRVOJE RELJA

KATEKIZAM

DON FRANJO-FRANKOPAN VELIĆ

SURADNIK

SVAKODNEVNI ŽIVOT

Naš svakodnevni dnevni red sastoji se od zajedničke molitve časoslova, sv. Mise, svakodnevnog euharistijskog klanjanja, molitve sv. Krunice i zajedničkih objeda. Uz molitvu, kroz jutro imamo vrijeme predviđeno za studijska predavanja, kao i popodnevno vrijeme za učenje. Ne nedostaje nam ni slobodnog vremena za rekreaciju, druženje i sport. U to spadaju igranje nogometa, stolnog tenisa, razni izleti, druženja uz film, kokice i palačinke, itd.

U sklopu cjelokupne bogoslovne formacije imamo:

  • tjedna predavanja o Katekizmu Katoličke Crkve
  • mjesečne jednodnevne duhovne obnove u svetištu Gospe Lurdske – Vepric
  • mjesečne posjete naših biskupa, uz sv. Misu, večeru i zajednički susret u kojem biskupi s nama dijele svoja bogata životna iskustva
  • formacijske susrete po temama koje su bitne za kvalitetnu bogoslovnu formaciju, gdje nam kao gosti dolaze i vanjski predavači
  • jednom godišnje duhovne vježbe u šutnji u trajanju od 5 dana.

Primjer dnevnog rasporeda možete pogledati ovdje:

6.30
Jutarnja i molitva u tišini
7.00
Sveta misa
7.30
Doručak
8.00
Predavanja ili studij
12.55
Pohod, objed i slobodno vrijeme
15.30
Studij
18.00
Nagovor duhovnika / Katekizam / Večernja
18.30
Euharistijsko klanjanje
19.00
Večera i slobodno vrijeme
20.45
Krunica ili povečerje
22.00
Silentium (Šutnja)

Dnevni raspored može varirati ovisno o danu u tjednu ili posebnim događajima.

GALERIJA IZ SVAKODNEVICE