Formacijski susret s don Borisom Vidovićem o temeljnim ljudskim emocijama

Četvrti formacijski susret za bogoslove CBS-a održan je 25. i 26. svibnja 2022. godine pod vodstvom don Borisa Vidovića, profesora psihologije na KBF-u u Splitu. Susret je započeo don Borisovim svjedočanstvom o njegovom duhovnom putu i otkrivanju svećeničkoga poziva, pri čemu se također osvrnuo na plodonosan odnos teologije i psihologije.

U nizu izlaganja i radionica don Boris je prikazao neke temeljne ljudske emocije na primjeru života svetoga Josipa.

Prvo izlaganje: strah i vrste strahova

U prvom izlaganju o strahu i raznim vrstama straha don Boris je na temelju evanđeoskog teksta o povratku Svete Obitelji iz Egipta pokazao kako strah najprije koči svetoga Josipa da se vrati u zemlju izraelsku, ali Bog vodeći računa o Josipovom emotivnom stanju upućuje ga u snu da krene u zemlju galilejsku, u Nazaret, da se ispuni proroštvo (usp. Mt 2, 19-23). Zatim su se bogoslovi u radionici susreli s pitanjima: „Čega se bojim? Što izbjegavam? Koga se bojim?“

Drugo izlaganje: neuspjeh

Tema drugoga izlaganja bio je neuspjeh koji je sveti Josip konkretno iskusio kada nije uspio osigurati smještaj i svratište za Blaženu Djevicu Mariju u Betlehemu kada joj se ispunilo vrijeme poroda (usp. Lk 2, 1-7). Don Boris je istaknuo kako je upravo taj element Bog iskoristio da sveti Josip bude kreativan pronašavši i uredivši mjesto u štali. Pripadajuća radionica pozabavila se pitanjima vlastitih neuspjeha: „Sjećam li se nekog svog neuspjeha? Kako sam se tada osjećao? Što sam mislio o sebi / o drugima?“

Treće izlaganje: prihvaćanje pohvale

Treće izlaganje odnosilo se na divljenje koje susrećemo u pohodu pastira (usp. Lk 2, 8-20). Don Boris je objasnio kako se sveti Josip mora prihvatiti da se i njemu pastiri dive što je poticaj za svakoga da prihvati pohvalu od drugih. Katkada, naime, kao da iz poniznosti odbijamo divljenje drugih, ali zapravo se iza toga može kriti strah od odgovornosti, bijeg od obveze ili zaziranje od izlaganja. U radionici su se bogoslovi dotakli pitanja prepoznavanja vlastitih kvaliteta.

Svečana sveta misa

Nakon zaključne rasprave o temama formacijskoga susreta, don Boris je predvodio svečanu svetu misu na svetkovinu Uzašašća Gospodnjeg. U homiliji je, među ostalim, istaknuo simboliku broja 40 koju kontinuirano susrećemo u povijest spasenja te ukazao na neraskidiv vez između istine i ljubavi.

Formacijski je susret završio objedom i zajedničkim druženjem. Hvala don Borisu na raspoloživosti za nas bogoslove i osobnom svjedočanstvu vjernika i svećenika!

Cijelu fotogaleriju možete pogledati na našoj facebook objavi.

Podijeli: