Posjet don Slavka Kovačića – misa na staroslavenskom jeziku

U nedjelju Presvetog Trojstva, 12. 6. 2022., bogoslovska zajednica imala je radost i zadovoljstvo da prof. dr. don Slavko Kovačić, ravnatelj Nadbiskupskog arhiva i dugogodišnji profesor crkvene povijesti, predvodi svečanu svetu misu na staroslavenskom jeziku. Inače, don Slavko je zaređen 1964. godine za svećenika upravo u kapeli CBS-a, a svoje je mladu misu slavio na staroslavenskom.

Misli iz Don Slavkove propovijedi

Don Slavko Kovačić je u propovijedi govorio o struji ljubavi Presvetog Trojstva u koju se svatko treba uključiti. Istaknuo je mistični doživljaj Blaise Pascala, kršćanskog filozofa koji je uz sebe nosio papirić na kojem je pisalo: „Bog Abrahamov, Bog Izakov, Bog Jakovljev, a ne Bog filozofa i učenjaka. (…) Bog Isusa Krista.“ Osvrnuo se i na naše vrijeme i rekao da se ljudi varaju misleći da će proći nekažnjeno: rat u Ukrajini, prijetnje nuklearnim ratom i stavom da se može iskorištavati priroda bez posljedica.

Svečani ručak i druženje

Na svečanom ručku nastavljeno je zajedničko druženje na kojem je bogoslovna zajednica don Slavku zahvalila na dolasku. Na kraju, vrijedno je istaknuti da je don Slavko veoma cijenjen među bogoslovima zbog svoje pristupačnosti i jednostavnosti. Kad god je potrebno saznati neki povijesni podatak ili neku zanimljivost iz prošlosti, don Slavko je uvijek na usluzi. Neka mu Bog udijeli sve ono što mu je potrebno da bi mu i dalje vjerno služio!

Cijelu fotogaleriju možete pogledati na našoj facebook objavi.

Podijeli: