Primanje službe lektorata i akolitata u Splitu

Predvodeći svečano euharistijsko slavlje, splitsko-makarski nadbiskup, mons. Marin Barišić, podijelio je 26. ožujka 2022. dvanaestorici bogoslova Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu službu lektorata, a šestorici bogoslova službu akolitata.

Lektori i akoliti

Primanjem knjige Svetoga Pisma iz ruku nadbiskupa Barišića, u službu lektora uvedeni su na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije: Antonio Brizić, Branimir Ivančić, Filip Ivčević, Duje Katušić, Antonio Lagator, Grgo Marković, Ivan Silić i Stipe Teklić. Na naslov Riječke nadbiskupije službu lektorata primili su Dominik Čaušić, Pavao Prusina i Nikola Raguž Lučić, a za Porečku i Pulsku biskupiju postavljen je u službu lektora Luka Jakopić. Primanjem plitice u kojoj su hostije, u službu akolita uvedeni su na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije Robert Pudar, Renato Pudar, Danijel Maršić, Tonči Prugo, Ivan Mamić te Petar Paradžik.

Svečano misno slavlje uz homiliju mons. Dražena Kutleše

Na svečanom misnom slavlju koncelebrirali su i splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Porečko i Pulski, mons. Dražen Kutleša, odgojitelji Centralnog bogoslovnog sjemeništa i Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, kao i župnici svećeničkih kandidata koji primaju službe.

Svečanu je homiliju održao nadbiskup Dražen Kutleša, u kojoj je tumačio evanđelje o cariniku i farizeju. Novim lektorima i akolitima poručio je da ne smiju biti poput farizeja, koji je sebe smatrao pravednim jer opsluživao cijeli Zakon. Ali je to činio samo izvana, njegovo je srce ostalo nepromijenjeno, kaže nadbiskup Dražen. Za razliku od njega, carinik je bio veliki grešnik, prezren od naroda kao izdajica, ali se iskreno pokajao za svoje grijehe i ponizio se u molitivi pred Bogom. „Zato carinik siđe opravdan kući, a ne farizej“, zaključio je nadbiskup.

Nakon mise slijedio je tradicionalni ručak, gdje su osim svećenika i bogoslova sudjelovali i roditelji novih lektora i akolita.

Cijelu fotogaleriju možete pogledati na našoj facebook objavi.

 

 

Podijeli: