Posjet biskupa Ranka Vidovića CBS-u

Na prvu korizmenu nedjelju, 26. veljače 2023. našu je bogoslovnu zajednicu posjetio hvarski biskup mons. Ranko Vidović.

UVODNI GOVOR

Na početku svečanog misnog slavlja, biskup Ranko pozdravio je okupljene bogoslove i odgojitelje i uputio im prigodnu riječ za početak korizme: „Korizmeno vrijeme idealno je za obraćenje. Idealno da čovjek napravi iskorak iz svoje stvarnosti. A znamo da obraćenje spada u samu bit kršćanstva“, kaže biskup Ranko. Hvarski biskup se nadalje zapita što je to obraćenje, da zatim daje slikovit odgovor: „Obraćenje znači napraviti obrat u svome životu – od onog plivanja nizvodno dalje od izvora, od onog, rekao bih, plutanja nizvodno okrenuti konačno uzvodno“.

HOMILIJA BISKUPA RANKA

U svojoj je homiliji hvarski biskup krenuo od važnosti očuvanja zajedništva s Bogom kao jedinoj garanciji, da budemo sretno i ispunjeni u svome životu. Osvrnuvši se na odlomak iz evanđelja po Marku o kušnji u pustinji, mjestu gdje je Isus proveo 40 dana posteći, i gdje je susreo đavla, biskup Ranko tumači kao prostor gdje obitavaju đavli i zvijeri, ali gdje se također nalazio edenski vrt. „No, kada je čovjek poslušao đavla, sve je uvenulo“, kaže biskup Ranko. Smisao Isusova odlaska u pustinju on tumači na sljedeći način: „Isus ide tamo gdje je čovjek pao, ide izazvati i pobijediti sotonu tamo gdje je sotona pobijedio čovjeka, kako bi pustinju opet pretvorio u voćnjak, koji donosi plodove“, tvrdi hvarski biskup i dodaje da samo čovjek koji donosi plodove u svome životu je sretan čovjek, te da će se po plodovima prepoznati koji je čovjek Božji a koji pripada đavlu.

 

U svojoj propovijedi mons. Vidović protumačio je na koji način današnje evanđelje govori o tome, kako izbjegnuti zamke zloga. Kao prvo, on upozorava da grijeh već počinje tamo gdje dopustimo da se uvlače razne sumnje u našem srcu i kada u pitanje dovodimo Božju dobrotu prema nama. Tako je nekada Eva, koja je bila preokupirana u svojim mislima Božjom naredbom da ne jede od zabranjenog voćnog stabla u svome srcu gajila sljedeću misao: ‚Zašto ne smijem jesti s ovog stabla? Ne zakida li me možda Bog?’, pa je već tu pala pod sotoninu vlast, ističe biskup Ranko. Kao drugo, on navodi, da je potrebna muževnost i čvrsti karakter kako bi se zaštitilo svoje i srce drugih ljudi od navala đavolskim. Kao što je Bog zapitao ‚Adame gdje si?’ i svi bi se muškarci danas trebali zapitati gdje se izgubio njihov osjećaj za odgovornost da budu zaštitnici i vođe – bez obzira jeli je riječ o bogoslovu, suprugu, župniku ili biskupu. Na kraju, biskup je Ranko dao još jednu ključnu misao za borbu protiv Zloga, koristeći dvije slike – jednu iz svijeta nogometa i jednu iz elektroničkih medija: „ Sotona ne zna igrati ‚iz prve‘, to jest sotonu treba oduprijeti odmah u startu na način da se lopta u igri odmah dodaje dalje ili uzvrati natrag odnosno na način da se pojačava ‚frekvencija‘ radiostanice Božje Riječi u našem životu, kako bi isključili lažne radiostanice i hvatali čisti frekvenciju Božjeg glasa u nama“.

Podijeli: