Mjesečna duhovna obnova u Vepricu

Od 3. do 4. ožujka bogoslovi Centralnog bogoslovnog sjemeništa imali su mjesečnu duhovnu obnovu (rekolekciju) u Svetištu Majke Božje Lurdske u Vepricu. Duhovnu obnovu vodio je don Tomislav Bašić, ekonom CBS-a i upravitelj Doma za umirovljene svećenike u Splitu.

NAGOVOR

U svom nagovoru don Tomislav je govorio o naravi i smislu korizme i obrazložio značenje pojedinih korizmenih nedjelja. Upozorio je da korizma ne smije biti samo vrijeme vanjskog odricanja od hrane ili nekog poroka, već treba biti učinjena sa ciljem da preobrazi ljudsko srce, te da na koncu potiče ljubav prema Bogu i bližnjima. „Nije smisao korizme samo neko trapljenje radi trapljenja, da umiremo našu savjest pred Bogom, pa onda nakon korizme nastavimo kao ranije“, upozorava ekonom CBS-a: „Postoji primjera ljudi koji obdržavaju strogi post kroz tjedan da bi onda u nedjelju (kada se ne posti) sebi dali oduška i sve nadoknadili što su propustili kroz tjedan, što nema nikakvog smisla“.

DUHOVNA IZGRADNJA

Osim razmatranja, jednodnevna duhovna obnova uoči druge korizmene nedjelje, obuhvaćala je pokorničko bogoslužje i ispovijed, svetu misu te pobožnost križnog puta. U subotu su bogoslovi imali priliku za osobnu molitvu u šutnji i klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

Podijeli: