Nadbiskup Želimir Puljić pohodio CBS Split

Pohod zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića

Na svečanom misnom slavlju sudjelovali su i odgojitelji bogoslova, rektor don Đuliano Trdić, vicerektor don Franjo Frankopan Velić, duhovnik don Mato Brečić, ekonom CBS-a don Tomo Bašić, zajedno s tajnikom zadarskog nadbiskupa, don Damirom Šehićem. Obrativši se samom na početku euharistije okupljenoj bogoslovnoj zajednici, nadbiskup se Puljić prisjetio davnih dana svoga ulaska kao bogoslov u splitsku bogosloviju 1966. godine. Do danas mu je grad podno Marjana ostao u srcu. No, od tada su se i prilike u društvu i Crkvi dosta promijenili, primjetio je Puljić te dodao da se kao Crkva moramo suočiti sa novim izazovima: „Kušnja je sastavni dio našega života, a budućnost se nalazi u našim rukama“.

Životno svjedočanstvo trojice svjedoka vjere

U svojoj je homiliji istaknuo kao trajne uzore iz nedavne prošlosti trojicu svjedoka vjere, čiji nam životni primjer blista sve do danas: Miroslava Bulešića, Ivana Merza, te manje poznatog Zadranina i domoljuba, Ive Mašine, čija je 60. obljetnica njegove smrti obilježena u studenome prošle godine. „Zbog domoljubnih ideja i akcija (…) mučili su ga i zadavili 1961. u 34. godini života“, govori nadbiskup Puljić. Njegovo životno svjedočanstvo može se iščitavati iz njegova dnevnika, iz kojih je zadarski nadbiskup naveo nekoliko navoda, iz kojih se mogu iščitati mladenački žar, vjeru u Krista, ljubav za euharistiju, te spremnost na žrtvu za evanđeoske ideale „za koje je živio ovaj nezaboravni katolički i hrvatski junak i vitez“, kaže Puljić. Zadarski je nadbiskup posebno istaknuo činjenicu da nije riječ o svećeniku nego o angažiranom vjerniku-laiku, koji do danas može potaknuti i nadahniti nove mlade naraštaje u obiteljima, društvu i Crkvi. Crkva je skup vjernika koji su „postojani u zajedništvu“ (Dj 2,42), kaže Puljić: „Isus nije htio Crkvu kao masu ili neku nadgradnju. Želio je neka njegovi budu „zajednica braća i sestara“ (Mt 23,8), zajednica stola i blagovanja, zajednica dobara i međusobne ljubavi“.

Poziv bogoslovima

Na kraju se svoje homilije zadarski nadbiskup posebno bogoslovima obratio, pozivajući ih, da životno svjedočanstvo trojice momaka prihvate kao primjer, te da se međusobno cijene i potpomažu, svoje poglavare poštuju, a teološke znanosti ozbiljno proučavaju kako bi rasli u milosti i krjeposti pred Bogom i ljudima.

Cijelu fotogaleriju možete pogledati na našoj facebook stranici u idućoj objavi.

Podijeli: