NADBISKUP MARIN BARIŠIĆ BLAGOSLOVIO PROSTORE BOGOSLOVIJE I SLAVIO S BOGOSLOVIMA SVETU MISU

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić pohodio je, 13. siječnja, Centralno bogoslovno sjemenište u Splitu gdje je predvodio misno slavlje i blagoslov bogoslova i odgojitelja te prostora u kojima borave.

Dobrodošlica i blagoslovna molitva

Dobrodošlicu nadbiskupu iskazali su rektor don Đuliano Trdić, vicerektor don Franjo Frankopan Velić i duhovnik don Mato Brečić te 41 bogoslov iz Splitsko-makarske i Riječke nadbiskupije te Šibenske, Dubrovačke, Hvarske i Porečke i Pulske biskupije.
Predvodeći blagoslovnu molitvu nadbiskup je kazao kako ovim blagoslovom želimo uklopiti ove prostore u naše zajedništvo i zahvaliti Gospodinu za sve što nam je dao i što jesmo.

Misno slavlje

„Ponovno smo se okupili na početku nove kalendarske godine u ovoj našoj ustanovi jer želimo biti s Gospodinom, s Njime rasti, Njega slušati i snagom Njegove riječi i prisutnosti oblikovati naš život. On nas neprestano pita možemo li mu se posuditi i darovati kako bi od nas učinio svetohranište – živi tabernakul njegove prisutnosti i ljubavi“, istaknuo je mons. Barišić uvodeći u misno slavlje.

Iskreni susret s Gospodinom

Govoreći o evanđelju dana u kojem Isus ozdravlja gubavca nadbiskup je istaknuo da se radi o potpunom ozdravljenju. Isus ga je ozdravio fizički, od gube, ali i duhovno jer ga vraća iz izoliranosti i odbačenosti među zajednicu. „Mentalitet u kojem danas živimo proizvodi fizički zdrave, ali duhovne ‘gubavce’. Moramo se zapitati jesmo li dionici modernih duhovnih guba – isključenosti, odbačenosti, prekriženosti, perifernost, individualizma i dr.? Dodiruje li nas to?“. Napomenuo je koliko je važan susret gubavca koji s puno povjerenja i nade dolazi pred Gospodina i Krista kojeg je njegova životna situacija ganula te mu se smilovao. Ovaj iskreni susret, na koji smo svi pozvani, ozdravlja.

Isusa se ne razglašava nego naviješta

Nadbiskup je pojasnio kako Isus ne želi da ga se u narodu pogrešno prikaže kao nekog gurua, idola ili čudotvorca, već da ga spoznaju u cjelini, a to je moguće tek nakon križa i uskrsnuća. „Isusa se ne može i ne smije razglašivati. Time činimo reklamu samoga sebe. Isusa se naviješta. Velika je razlika. Tek onaj tko je shvatio i prihvatio Gospodina i ugradio ga u svoj život može Ga naviještati“. Na kraju je kazao da je, iako se ovaj događaj dogodio davno i daleko, itekako aktualan. Pozvao je sve da dođu pred lice Gospodnje sa svim svojim manama, ograničenjima i grešnostima, ali puni vjere, kako bi nas dotaknuo ozdravio te kako bi mogli nastaviti graditi sebe u zajedništvu s našim bližnjima.

Cijelu fotogaleriju možete pogledati na našoj facebook stranici u idućoj objavi.

Podijeli: