Proslava Sv. Franje Asiškog u Franjevačkom Klerikatu na Trsteniku

U ponedjeljak, 4. listopada 2021. godine, u Franjevačkom Klerikatu na Trsteniku, crkvi Presvetog Otkupitelja, svečano je proslavljen blagdan svetog Franje Asiškoga.

Zajedničko euharistijsko slavlje

Tom prigodom, ugostili su nas odgojitelji i bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Ovo zajedničko slavlje euharistije na svečev blagdan tradicija je već dvadeset godina. Euharistijskim slavljem, u 10:30 sati, predsjedao je mons. Marin Barišić, nadbiskup i metropolit Splitsko – makarski. Uz mons. Marina Barišića u koncelebraciji su bili provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, fra Marko Mrše, fra Ivan Režić, magistar bogoslova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i domagistar fra Domagoj Volarević te don Đuliano Trdić, rektor CBS-a u Splitu, vicerektor don Franjo-Frankopan Velić i duhovnik don Mato Brečić.

Sv. Franjo Asiški kao primjer življenja iskrenog odnosa s Bogom

U propovijedi nadbiskup je istaknuo potrebu za istinskim odnosom s Bogom. Na tom putu izvrstan primjer je sv. Franjo Asiški, kao onaj koji je Božju riječ doživljavao upućenom osobno njemu. Ta riječ progovara i nama, ali da bismo je čuli potrebno je biti malen, biti svjestan svoje velike potrebitosti pred Bogom.
Sve nas je Gospodin pozvao da stupimo u odnos s njim, ma kako bili izmoreni i opterećeni jer On će nas odmoriti te podučiti krotkosti i poniznosti – rekao je nadbiskup Barišić.
Naglasio je kako je Franjo bio dovoljno malen da to shvati. Dopustio je da mu Božja riječ zahvati srce i da ga nježno mijenja. Poučen mudrosti ljubavi, zahvalna srca je gledao na sve oko sebe. Zato je i mogao sestricom nazvati smrt, a bratom sunce. Osobito je ljubio bližnjega, štoviše, ljubav je bila puls njegova života.
Navodeći život sv. Franje kao primjer, njegov zagovor kao pomoć i zajedništvo s njim u svetoj Euharistiji kao izvor pravoga bogatstva zaključio je da bili franjevci, dijecezanski svećenici ili laici, sv. Franjo može biti primjer i učitelj istinskog odnosa s Bogom koje mijenja srce i čini ga dovoljno velikim da zahvati cijeli svijet svojom ljubavi.

Zahvalna riječ i zajedničko druženje

Misno slavlje animirao je franjevački bogoslovski zbor, uz ravnanje i orguljsku pratnju prof. Pere Prosenice.
Na kraju euharistijskog slavlja zahvalnu riječ uputili su, magistar bogoslova fra Ivan Režić i o. Provincijal, fra Marko Mrše, nakon čega je druženje nastavljeno uz zajednički ručak. A u večernjim satima je održana i tradicionalna malonogometna utakmica između franjevačkih i dijecezanskih bogoslova.
Cijelu fotogaleriju možete pogledati na našoj facebook stranici u idućoj objavi.
Podijeli: