Formacijski susret u Centralnom bogoslovnom sjemeništu o moralnoj dimenziji svećeništva

Za bogoslove Centralnog bogoslovnog sjemeništa Split održan je 7. i 8. listopada 2022. formacijskisusret o svećeničkom identitetu i krizi svećeništva u kontekstu moralnih problema našeg društva.
Ovaj prvi formacijski susret u novoj akademskoj godini vodio je moralni teolog s Teološko-
katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru i svećenik zadarske nadbiskupije, dr. don Damir Šehić.

PREDAVANJA

Nakon uvodnog izlaganja, predavač je u tri nastavka obradio temu moralne dimenzije svećeništva iz perspektive moralne teologije. Odmah na početku svojih izglaganja don Damir je naglasio da je moralna dimenzija jedna od bitnih dimenzija u formaciji svake ljudske osobe pa tako i u formaciju svakoga svećenika.
U prvom predavanju dr. Šehić se sustavnije osvrnuo na temu moralne dimenzije Ministerijalnog svećeništva s posebnim vidom prema svećeničkom identitetu i krizu svećeništva. „Neosporno je današnji trenutak Crkve obilježen krizom svećeništva, koja proizlazi iz krize Crkve i obrnuto“, objašnjava, citirajući kardinala Roberta Saraha koji govori, kako su skandali klera u Crkvi samo simptom mnogo dublje i temeljitije krize, u kojoj Crkva prolazi kroz veliki rizik jer se razgrađuje duboko značenje i smisao svećeništva.

TRI MOGUĆA PROBLEMA SVEĆENIŠTVA

U tom govoru o krizi svećeničkog identiteta don Damir je uočio tri najveća problema s kojim se susreću svećenici pri pokušaju formiranja vlastitog svećeničkog identiteta. To su: nedostatak identifikacije svećenika s crkvenom doktrinom i moralnim naukom Crkve, odabir, od sekularnog društva nametnutog, neprikladnog imidža, kategorija ili stila življenja svećeništva, u koje se očekuje da će se svećenik svrstati, a treće kada svećenik u središte svoga svećeničkog identiteta stavlja sebe, a ne Krista i Crkvu. U drugom predavanju don Damir je promislio i o izazovima suvremenog društva koje izravno utječu i na život svećenika, a osobito o pitanju moralnih problema koje ljude našega vremena žive i kao izazove stavljaju pred Crkvu i njezine službenike. „Jasno nam je kako korijen svih moralnih problema proizlazi iz ljudske sfere, koji onda postaju moralni problemi pastorala, Crkve, društva i svećeništva
uopće“, ističe don Damir. U ovom kontekstu naglasio je i važnost sposobnosti prosuđivanja ili
rasuđivanja svećenika, kao i sposobnost duhovnog očinstva i svijesti o odgovornosti za duševno
dobro povjerenih mu vjernika.

OKRUGLI STOL

Osim izlaganja predavača u trećem je dijelu formacijskog susreta bio održan i okrugli stol, gdje su bogoslovi imali priliku aktivno sudjelovati u raspravi, postavljati pitanja, te dati svoje primjedbe i ideje na ova sve aktualnija pitanja koje se tiču izložene teme kao i svećeničke formacije općenito.

Cijelu fotogaleriju možete pogledati na našoj facebook objavi.

 

Podijeli: