Duhovne vježbe bogoslova CBS-a u Vepricu

Duhovne vježbe u Vepricu

Duhovne je vježbe za bogoslove CBS-a vodio karmelićan o. Zvonko Martić, prior samostana Sv. Ilije na Buškom jezeru. Tema duhovnih vježbi bila je život i djelo sv. Ilije proroka, te njegova aktualna poruka i proročko značenje za nas današnje kršćane. Odmah na početku svog prvog razmatranja, o. Zvonko uputio je bogoslovima jedno pitanje za razmišljanje, koje je bilo aktualno i u Ilijino vrijeme: „Tko je tvoj Bog?“.

“Tko je zaista moj Bog?”

Naime, Bog je Iliju poslao da objavi izraelskom narodu, da je jedino Jahve Gospodar svemira i ljudske povijesti. „I mi danas često stojimo pred tim istim pitanjem“, rekao je o. Zvonko, te nastavio: „Što je to bez čega ne mogu? Tko je zaista moj Bog? Kojom hranom bih se trebao duhovno hraniti?“ U svojim je razmatranjima upozorio na opasnost podijeljenog srca kod vjernika, a naročito kod svećeničkih kandidata, te naglasio da prava vjera nikada ne može počivati na kompromisima, jer u kompromisima nema pravog opredjeljenja za Boga, što upravo naš Bog od nas traži.

Pravilo i primjer svećenicima

Osim praćenja razmatranja i slavljenja euharistije i liturgije časova, bogoslovi su imali i priliku povući se u višednevnu šutnju i molitvu u tišini, kako bi bolje mogli osluškivati Božji glas i produbiti svoj osobni odnos s Gospodinom.

Pri kraju duhovnih vježbi o. Zvonko predvodio je put križa gdje je, uz proročku dimenziju, za život svećenika naglasio i važnost da budemo kao ljudi sućutni prema onima koji trpe i pate. Isus je iz sućuti prema čovjeku išao čak i na križ. To i svećenicima treba biti pravilo i primjer.

Cijelu fotogaleriju možete pogledati na našoj facebook objavi.

Podijeli: