Duhovna obnova u Lici

Bogoslovi i odgojitelji Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu bili su od 28. do 30. listopada na duhovnoj obnovi u Lici. Duhovnu obnovu vodio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, koji nas je srdačno primio kao svoje goste u biskupijskom Pastoralnom centru u Ličkom Osiku.

BISKUP JE NAGLASIO

U svom uvodnom duhovnom nagovoru, gospićko-senjski biskup tematizirao je pitanje autoriteta i upravljanja u Crkvi te dao jedan kratki povijesni presjek o slabostima crkvene hijerarhije. U svom nagovoru, biskup Križić istaknuo je periode čitave crkvene povijesti u kojoj se uočava napast da hijerarhija Crkve u svom načinu vladanja oponaša državne strukture. Naprotiv, kaže mons. Križić, Crkva bi se trebala ugledati na prvu zajednicu učenika i uvijek biti svjesna da je ona u prvom redu bratstvo a tek onda hijerarhijska zajednica.

Nakon nagovora uslijedilo je pokorničko bogoslužje i slavlje euharistije. Biskup Zdenko propovijedao je o pozivu prvih apostola iz Ivanova evanđelja. Iz opisa poziva prvih apostola, gospićko-senjski biskup zaključuje da je svećenički poziv dar, koji zahtjeva stalnu suradnju, promjenu i spremnost na preobrazbu vlastite nutrine čovjeka. Isusovo pitanje koje postavlja prvim učenicima „Što tražite?“ (usp. Iv 1, 38) ostaje i nama temeljno pitanje na koje trebamo naći osobni odgovor. Trebamo stalno provjeravati vlastite motive i zapitati se koliko su naše želje u skladu s Isusovim željama i očekivanjima prema nama. To vrijedi osobito za nas, koje se spremamo za zvanje svećenika.

IZLET

Sutradan smo krenuli u izlet, najprije u mjesto Smiljan, gdje smo posjetili Memorijalni centar Nikole Tesle, a nakon toga zaustavili i u obližnjem selu Veliki Žitnik, mjestu rođenja oca domovine, dr. Ante Starčevića te posjetili njegov spomen-dom. Vrhunac našeg izleta bio je obilazak gospićke katedrale i groblja te posjet Karmelu Presvetoga Srca Isusova, gdje smo izmolili večernju službu časova zajedno sa klauzornim sestrama karmelićankama, koje su tek nedavno u Gospiću osnovale novi samostan.

SVETIŠTE KRASNO

U nedjelju nastavili smo svoj boravak u Lici u izletničkom raspoloženju te smo se ovog dana uputili na Velebitske obronke, točnije u Krasno, mjesto rođenja riječkog nadbiskupa u miru mons. Ivana Devčića. Tamo smo zajedno s vjerničkim pukom slavili svečanu euharistiji u župnoj Crkvi Sv. Antuna Padovanskog. Uspeli smo se nakon toga gore na vrh brda gdje se nalazi svetište Majke Božje od Krasna. Tamo smo se zajedno pomolili u „proštenjarskoj crkvi“ pred kipom Gospe od Krasna te je i svatko za sebe imao priliku prinijeti svoje osobne nakane i tražiti od Majke Božje zaštitu i zagovor.

Cijelu fotogaleriju možete pogledati na našoj facebook objavi.

Podijeli: