Formacija Litrugija

Liturgija

Život unutar bogoslovske zajednice prožet je bogatim liturgijskim ozračjem. Svakodnevno na prvom mjestu je slavljenje svete mise te liturgija časova. Jednom tjednom tu je pobožnost klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom te ostale pučke pobožnosti koje se mogu vršiti bez prisustva zaređenog službenika.

Svete mise unutar zavoda prikazuje svaki dan jedan od odgojitelja prilikom čega ministriraju dva ministranta. Službe ministranta vrše bogoslovi od prve do pete godine tako što se svaki tjedan mijenjaju po druga dva. Nepromjenjive dijelove svete mise svećenik redovno izgovara recitirajući, a bogoslovi svakodnevno uveličaju slavlje pjevanjem ulazne, prikazne, pričesne i izlazne pjesme. Uz to svaki tjedan četvrtkom je svečana  sveta misa u spomen ustanovljenja euharistije. Prilikom svečane svete mise nepromjenjivi dijelovi mise koju su predviđeni da se mogu pjevati pjevaju se te se liturgiju obogati kađenjem i svečanom procesijom prilikom ulaska prije početka mise i izlaska nakon blagoslova. Svake subote u bogosloviji predviđena je misa na latinski jezik. Svakodnevno bogoslovi zajedno mole liturgiju časova. Molitva časoslova je sastavni dio dana svakoga svećenika.

Uoči primanja prvoga stupnja svetoga reda, reda đakonata kandidat obećava vjernost Crkvi, a između ostaloga tu je i sadržano sudjelovanje u molitvi Crkve koja se vrši pet puta dnevno. Moliti je predviđeno ujutro, tijekom dana, navečer i prije spavanja a vrijeme molitve službe čitanja svećenik sam određuje. Bogoslovi svakodnevno sudjeluju u molitvi časova te je ona sastavni dio bogoslovske formacije. Jutarnja i večernja molitva je predviđena za svaki dan, povečerje četiri puta tjednom a služba čitanja samo ponedjeljkom.

Molitva časova se obično sastoji od himna i tri psalma, izuzev povečerja koje sadrži obično samo jedan psalam, te od ostalih kraćih djelova koji su pridržani određenom molitvenom obrascu. Bogoslovi redovno korski recitiraju prilikom moljenja, izuzev himna i jednoga psalma koji pjevaju. Nedjeljom bogoslovi mole svečanu večernju prilikom koje su svi dijelovi večernje molitve pjevani.

Četvrtkom bogoslovi imaju klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje se najčešće odvija u šutnji. Prilikom klanjanja ministriraju dva ministranta poslužitelja i kadioničar. Blagoslov s Presvetim najčešće podjeljuje duhovnik.

Uz redovne liturgijske obrede koji se odvijaju unutar zavoda bogoslovi sudjeluju na svečanim svetim misama prilikom određenih blagdana i svetkovina najčešće u katedrali kao biskupijski ministranti. Uz to svake nedjelje bogoslovi su dužni sudjelovati na svetoj misi u splitskoj katedrali svetoga Duje.

Klizi na vrh