Formacija Kultura

Kultura

Kultura je višeznačan pojam. U širokom smislu on obuhvaća gotovo sve u čemu živimo. U užem smislu pod kulturom se najčešće se misli na kazalište, slikarstvo, arhitekturu, glazbu i film. Sama riječ kultura dolazi od latinske riječi colere, što znači uzgajati, njegovati ili štovati. Stoga možemo reći da je kultura svako plemenito njegovanje već postojećih vrijednosti u kazalištu, slikarstvu, arhitekturi (…), ali isto tako i uzgajanje nečega novoga, stvaranje koje u povijesti ostavlja jedinstveni pečat.

Kultura nije glavna zadaća našega zavoda, to je odgoj za svećeništvo i teologija koju studiramo. Međutim, ona je bitno vezana i uz jedno i uz drugo. Svećenik koji ne poznaje kulturu u konačnici ne može potpuno poznavati ni sebe ni druge, a što se tiče teologije, mnoga njezina misaona dostignuća bitno su vezana uz kulturu u kojoj su postignuta. Na kraju, Isus Krist je čovjek koji je živio u jednoj konkretnoj kulturi. Zbog toga kulturna događanja imaju svoje mjesto u našem zavodu.

Svake godine prigodom proslave naše zaštitnice, bezgrešnog začeća Marijina, organiziramo predstavu za naše goste. Za nju se pripremamo gotovo od početka akademske godine. Radnja redovito bude vezana uz svećenički i vjernički život, iako predstava u cjelini svaki put bude potpuno drugačija. U njoj na ozbiljan, ali i humorističan način prikažemo samima sebi i drugima poteškoće i radosti svećeničkog i vjerničkog života. Zajednički rad i konačna izvedba uvijek unese svjetla u naša vlastita razmišljanja. Predstavu prvi put izvedemo na dan proslave, 8. prosinca.

Također, U našoj blizini nalazi se Hrvatsko narodno kazalište koje nam redovito šalje repertoar izvedbi za naredni mjesec, tako da smo upoznati i s javnim kulturnim događanjima na koja možemo otići.

Uz glumu i kazalište susrećemo se i s filmom. U određenom vremenskom periodu pogledamo film kojeg smatramo obogaćujućim. Za to imamo predviđenu dvoranu, a u izbor filma dobrodošlo je svačije mišljenje.

U sklopu fakulteta svakih nekoliko godina bude organiziran tečaj ikonopisa u kojemu možemo sudjelovati. Učitelj na tečaju bude profesionalni ikonopisac.