Izlet u Sloveniju

Izlet u Sloveniju 7. – 12.5.2023.

Od 7.5. do 12.5 dio bogoslova četvrte, pete i pastoralne godine bili su na petodnevnom putovanju u Sloveniji (i Hrvatskoj). Naš izlet započeo je u nedjelju (na blagdan svetoga Dujma), kada je naša mala skupina od sedam bogoslova krenula zajedno s našim duhovnikom, don Matom Brečićem, iz Splita za mjesto Čabar u Gorskom kotaru. Ovdje smo za vrijeme našeg višednevnog putovanja bili smješteni u župnom domu, koji nam je poslužio kao prenoćište i „baza“, iz kojeg smo svako ujutro krenuli na izlete a navečer se vraćali puni dojmova natrag.

PRVI DAN

Prvi dan naše višednevne pustolovine vodio nas je najprije u mjesto Postojna, gdje smo razgledali Postojnske jame, svjetsko poznatu špilju od 3,7 km. Ovdje smo se mogli diviti podzemnim čudima prirode, stalagmitskim i stalaktitskim skulputurama, koji su jedincati u cijelome svijetu. Zatim smo posjetili i obližnji srednjovjekovni dvorac, tzv. predjamski grad, koji je izgrađen u okomitoj stijeni prije više od 800 godina. Razgledavajući ovu velebnu utvrdu, pružila nam se jedinstvena prilika da upoznamo kakav je svakodnevni život plemića i vitezova izgledao u kasnom srednjem vijeku. Popodne smo nastavili put do Ljubljane, slovenske prijestolnice, gdje smo posjetili katedralu sv. Nikole i upoznali predstojnika stolnog kaptola ljubljanske nadbiskupije, mons. Jože Lap-a, koji nas je odmah pozvao i srdačno ugostio u katedralni župni dvor uz čašicu vina.

DRUGI DAN

U utorak smo ponovo krenuli autocestom putem Ljubljane, ali ovaj put produžili do Bohinjskog i Bledskog jezera, koja se nalaze na krajnjem sjeverozapadnom djelu zemlje, blizu austrijske granice. Pratilo nas je i pretežno sučano vrijeme tako da smo mogli posebno uživati u prekrasnoj zelenoj prirodi koje smo taj dan propješačili uzduž i poprijeko. Odvažili smo se čak da u malim čamcima preveslamo do otočića Bledskoga jezera, gdje se nalazi lijepa barokna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, te se između ostalog i uspinjali na srednjovjekovnu utvrdu na visokoj gori povrh Bledskog jezera. Gore nam se pogled prostirao na veličanstvene planinske lance Julijskih Alpa. U popodnevnim satima, pohodili smo i slovensko marijansko nacionalno svetište u Brezju, te nastavili put prema srednjovjekovnom gradu Kranju, gdje smo drugi dan našega izleta završili uz kušanje lokalnog specijaliteta, svjetsko poznate kranjske kobasice.

TREĆI DAN

Treći dan našega putovanja odveo nas je u sjevernoistočni dio Slovenije, gdje smo imali priliku vidjeti impresivno zdanje napuštene Žičke kartuzije, grad Maribor, te nekadašnji stari pavlinski samostan Olimje, gdje sada žive i djeluju Mala braća sv. Franje – minoriti. Ovdje nas je srdačno dočekao pater Jože Lampret, koji nam je najprije pokazao samostansku crkvu Marijina uznesenja, jednu od najljepših baroknih crkava u Sloveniji, a zatim i staru samostansku ljekarnu, koja je, nakon one u Parizu i Dubrovniku, treća po redu najstarija poznata ljekarna u Europi.

ČETVRTI DAN

Vrhunac našeg višednevnog boravka kroz Sloveniju doživjeli smo četvrtog dana našega putovanaja, kada smo posjetili čak tri samostana: Cistercitski samostan Stična (najstariji samostan u Sloveniji) gdje trenutno žive desetak monaha. Ovdje smo osim obilaska prostora samostana imali priliku prisustvovati i korskoj molitvi cistercita u samostanskoj crkvi. Nakon toga posjetili smo i začuđujuće dobro očuvana zdanja nekadašnjeg cistercitskog samostana Kostanjevica na Krki, koji je već skoro 200 godina napušten i danas u državnom vlasništvu. Posjetili smo i kartuziju Pleterje, gdje svoj samozatajan život molitve i rada provode 16 monaha. Osim životom posvećenom strogom askezom i molitvom, kartuzijanci u Pleterju se bave i poljoprivrednim radom. Svoje proizvode prodaju u vlastitom samostanskom dućanu, između ostalog: (misno) vino, sok od jabuke, nekoliko vrsta rakije kao i razne pripravke na temelju ljekovitih biljaka.

PETI DAN

Četiri dana provedena u Sloveniji prošla su prebrzo, ali je upoznavanje bogate kulturne i povijesne baštine naših susjeda kao i mnogi srdačni susreti i razgovori i uživanje u prekrasnim vidicima prirode ostavio snažan dojam na nas putnike. Zahvalna srca, krenuli smo tako u petak natrag u Hrvatsku preko Rijeke, gdje smo još obišli katedralu sv. Vida i ostale crkve u staroj jezgri grada. Nakon toga imali smo još priliku da na povratku pohodimo svetište Majke Božje na Trsatu. Ovdje nas je dočekao fra Mario Zrakić, koji nam je pokazao osim svetišta i pripadajući franjevački samostan, koji se može dičiti bogatom riznicom drevnih liturgijskih predmeta i raznim drugim crkveno-povijesnim biserima.

Podijeli: