U subotu 15. lipnja u crkvi Svete Obitelji u Solinu, nadbiskup Zdenko Križić zaredio je za prezbitere Splitsko-makarske nadbiskupije našeg don Petra Paradžika i don Roberta Pudara. Fra Stipe Buljan i fra Šimun Suton zaređeni su za prezbitere Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a đakon fra Matija Jurišić zaređen je za prezbitera Provincije sv. Jeronima – Zadar. Nadbiskup Zdenko tom prigodom je primjetio: “Sve biskupije i redovničke zajednice imaju veliku potrebu radnika koji će zauzeto i oduševljeno raditi, ustrajno noseći Boga ljudima i noseći ljude k Bogu. “Oduševljeno’, jer bez toga nema istinskog svjedočanstva Evanđelju. Ovo je moguće samo ako svećenik nosi u srcu jaku ljubav prema Bogu i čovjeku, odnosno ako ima jako iskustvo Boga i njegove ljubavi.

U homiliji se nadbiskup osvrnuo ina mnoge napasti koje prijete svećeniku. Tu je nadbiskup napravio usporedbu sa životom Blažene Djevice Marija. Kada ju je Bog pozvao po anđelu Gabrijeli nije joj spominjao Kalvariju i križ, već stvarnost da će Bog njezinom djetetu dati prijestolje Davida oca njegova. Ključ Marijinog uspjeha, pored svih poteškoća i patnji koje je susrela u životu, je u tome što je ostala u povezanosti s Bogom kroz molitvu i meditaciju Božje riječi. Kada Bog dođe s većim zahtjevima onda često nadođu kolebanja, sumnje, izdaje. Sve to moguće kada u svećeničkom životu oslabi odnos s Bogom i molitva. Tada se počinje početni žar pretvarati u pepeo.

Nadbiskup je stoga zaželio ređenicima isto ono što je Pavao zaželio mladom biskupu Timoteju – da raspiruju Božju milost koja je u njima po polaganju ruku te da čuvaju to povjereno blago. (2Tim 1,6; 1Tim 6,20) Iako možda osjećaju sada žar, moraju biti svjesni da su kušnje i poteškoće neizbježne. No, za sve to postoji samo jedna obrana – jače prianjanje uz Krista zauzetijom molitvom i sakramentalnim životom. Ožiljci postaju najautentičniji znaci vjernosti pojedinog učenika: „I ljudi od tada najviše vjeruju ožiljcima, tj. onima koji imaju srce koje je spremno žrtvovati se i trošiti se iz ljubavi prema onima kojima ih Providnost pošalje“, istaknuo je nadbiskup. Vjernike je zamolio da ne zaborave moliti za svećenike jer mnogo ovisi o njihovim molitvama kakvi će oni sutra biti svećenici, zaključio je nadbiskup.

tekst:  Ljubo Jermelić

Dragi don Petre i don Roberte, neka Vas Bog blagoslovi i prati!

Vidimo se negdje na moru života!

 

Podijeli: